Pomyślałam, że podzielę się z Wami jednym z moich sposobów na pochmurne dni, na zły humor, na stres i doła, na potrzebę czegoś słodkiego :) Produkuję wtedy babeczki z jeżynami i malinami prosto z ogrodu. Są przepyszne i szalenie proste do zrobienia.
I thought that I could share with you my recipe to make a smile in the cloudy days, when somebody is upset or when there is a need to eat something sweet :) I make then muffins with raspberries and blackberries from my garden. They are delicious and easy to make.
Składniki (na 12 muffinków)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka orzechów włoskich
- pół tabliczki czekolady deserowej
- ok. 2 szklanek malin i jeżyn
- ok.
- pół szklanki cukru białego
- pół szklanki cukru brązowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
Ingredients (for 12 muffins)
- 2 cups of flour
- 1 tea spoon of baking soda
- 1 cup of walnuts
- half of dessert chocolate
- about 2 cups of berries
- about
- half cup of a white sugar
- half of a cup of a brown sugar
- 2 eggs
- 1 tea spoon of vanilla sugar
- half cup of milk
- a little bit of salt
Przygotowanie:
1) Rozgrzej piekarnik do temperatury 190o C.
2) W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, posiekane orzechy i czekoladę.
3) W drugiej misce (lub mikserze) utrzyj masło z cukrem. Potem dodaj cukier waniliowy i jajka.
4) Do utartego masła z jajkami dodawaj stopniowo suchą mieszankę na zmianę z mlekiem.
5) Ciasto wyłóż do muffinkowej foremki. Najpierw zapełnij ją ciastem do ok. 1/3 wysokości, włóż owoce obtoczone w mące (zapobiegnie to ich opadaniu i powstaniu zakalca), następnie dopełnij foremkę ciastem, zakrywając nim całkowicie owoce. Dobrze jest wysmarować foremkę masłem lub zaopatrzyć się w specjalne papierowe foremki-papilotki, by można było łatwo wyjąc delikatne babeczki.
6) Włóż foremkę do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut
Smacznego! :)
How to make:
1) Preheat the oven to 190o C.
2) In a bowl mix flour, baking soda, salt, chopped nuts and chocolate.
3) In a second bowl (or mixer) mix butter with sugar. After that add eggs and vanilla sugar.
4) Mix everything together – add from time to time dry ingredients and milk to butter and eggs mixture.
5) Place the dough in the form. Firstly put to about 1/3 of form high, then put fruits (it’s good to roll fruits in flour – they won’t go to the bottom) and cover them with the rest of dough.
6) Put the form in the oven for 20-25 minutes.
Bon appetit! :)
6 komentarzy:
Przpis wydaje się genialny a babeczki wyglądają apetycznie :) Kiedyś je zrobię, ale nie mam niestety foremki .. muszę kupić, bo uwielbiam piec słodkości od ciast zaczynając kończąc na ciasteczkach :) No i sałatki ... mm uwielbiam i robić i jeść :)
Chęć upieczenia czegoś, chcodzi za mną już jakiś czas, a teraz może wreszcie zrealizuję:)) Bo tak pięknie wyglądają...
A ja robię z białą czekoladą (jak najtańszą, wtedy najfajniej się rozpływa), wg trochę prostszego przepisu ze strony http://jedzonko.pl/muffinki-z-biala-czekolada/ - polecam :) Jestem od nich uzależniona :)
Uwielbiam muffinki! Na razie piekę je trzy razy w tygodniu i za każdym nowy przepis próbuję. Twój będzie kolejny:)
Och, chyba będę miała okazję usprawiedliwić zakup foremki muffinkowej ;-)
Dzięki za przepis Pasiaczku! :*
Naprawdę polecam :)
Tores - a ten "Twój" przepis trzeba będzie przetestować przy najbliższej okazji :) Dzięki :)
Prześlij komentarz