sobota, 20 września 2008

Malinowo-jeżynowe babeczki / Raspberry & blackberry muffins



Pomyślałam, że podzielę się z Wami jednym z moich sposobów na pochmurne dni, na zły humor, na stres i doła, na potrzebę czegoś słodkiego :) Produkuję wtedy babeczki z jeżynami i malinami prosto z ogrodu. Są przepyszne i szalenie proste do zrobienia.

I thought that I could share with you my recipe to make a smile in the cloudy days, when somebody is upset or when there is a need to eat something sweet :) I make then muffins with raspberries and blackberries from my garden. They are delicious and easy to make.


Składniki (na 12 muffinków)

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 szklanka orzechów włoskich

- pół tabliczki czekolady deserowej

- ok. 2 szklanek malin i jeżyn

- ok. 90 gram masła

- pół szklanki cukru białego

- pół szklanki cukru brązowego

- 2 jajka

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- pół szklanki mleka

- szczypta soli

Ingredients (for 12 muffins)

- 2 cups of flour

- 1 tea spoon of baking soda

- 1 cup of walnuts

- half of dessert chocolate

- about 2 cups of berries

- about 90 grams of butter

- half cup of a white sugar

- half of a cup of a brown sugar

- 2 eggs

- 1 tea spoon of vanilla sugar

- half cup of milk

- a little bit of salt


Przygotowanie:

1) Rozgrzej piekarnik do temperatury 190o C.

2) W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, posiekane orzechy i czekoladę.

3) W drugiej misce (lub mikserze) utrzyj masło z cukrem. Potem dodaj cukier waniliowy i jajka.

4) Do utartego masła z jajkami dodawaj stopniowo suchą mieszankę na zmianę z mlekiem.

5) Ciasto wyłóż do muffinkowej foremki. Najpierw zapełnij ją ciastem do ok. 1/3 wysokości, włóż owoce obtoczone w mące (zapobiegnie to ich opadaniu i powstaniu zakalca), następnie dopełnij foremkę ciastem, zakrywając nim całkowicie owoce. Dobrze jest wysmarować foremkę masłem lub zaopatrzyć się w specjalne papierowe foremki-papilotki, by można było łatwo wyjąc delikatne babeczki.

6) Włóż foremkę do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut

Smacznego! :)



How to make:

1) Preheat the oven to 190o C.

2) In a bowl mix flour, baking soda, salt, chopped nuts and chocolate.

3) In a second bowl (or mixer) mix butter with sugar. After that add eggs and vanilla sugar.

4) Mix everything together – add from time to time dry ingredients and milk to butter and eggs mixture.

5) Place the dough in the form. Firstly put to about 1/3 of form high, then put fruits (it’s good to roll fruits in flour – they won’t go to the bottom) and cover them with the rest of dough.

6) Put the form in the oven for 20-25 minutes.

Bon appetit! :)


6 komentarzy:

M.S pisze...

Przpis wydaje się genialny a babeczki wyglądają apetycznie :) Kiedyś je zrobię, ale nie mam niestety foremki .. muszę kupić, bo uwielbiam piec słodkości od ciast zaczynając kończąc na ciasteczkach :) No i sałatki ... mm uwielbiam i robić i jeść :)

Maqda pisze...

Chęć upieczenia czegoś, chcodzi za mną już jakiś czas, a teraz może wreszcie zrealizuję:)) Bo tak pięknie wyglądają...

Tores pisze...

A ja robię z białą czekoladą (jak najtańszą, wtedy najfajniej się rozpływa), wg trochę prostszego przepisu ze strony http://jedzonko.pl/muffinki-z-biala-czekolada/ - polecam :) Jestem od nich uzależniona :)

prolka pisze...

Uwielbiam muffinki! Na razie piekę je trzy razy w tygodniu i za każdym nowy przepis próbuję. Twój będzie kolejny:)

latarnia morska pisze...

Och, chyba będę miała okazję usprawiedliwić zakup foremki muffinkowej ;-)
Dzięki za przepis Pasiaczku! :*

pasiakowa pisze...

Naprawdę polecam :)

Tores - a ten "Twój" przepis trzeba będzie przetestować przy najbliższej okazji :) Dzięki :)