sobota, 14 czerwca 2008

Twórcze zaprawianie owoców / Artsy fruit preserving




Robiąc przetwory owocowe można się też artystycznie realizować..! Sezon na truskawki i czereśnie trwa, więc podrzucam Wam dwa bardzo proste przepisy na przepyszne dżemy. Otwieranie słoiczków z nimi zimą jest jak święto - są pełne dużych kawałków owoców, mają piękny kolor, zapach i niesamowity aromat. Pyyyychaaaaa.....

Even preserving fruit you can be artsy..! It's the time for strawberries and sweet cherries so I share with you two recipes for delicious homemade jams. Opening the jars in winter is a real holiday - they're full of chunky fruit pieces, beautiful colour, smell and incredible aroma. Yummyyyyyy....




Dżem czereśniowy z kwiatkami bzu czarnego

Przygotować:
1,5 kg wydrylowanych czereśni
0,5 kg cukru żelującego3:1
1 gałązkę kwiatków czarnego bzu

Czereśnie zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Następnie w dużym garnku podgrzewać do zagotowania i gotować 3 minuty ciągle mieszając(proszę sprawdzić na opakowaniu cukru ile dokładnie trzeba gotować). W ostatniej minucie gotowania dodać oberwane kwiatuszki bzu. Nakładać gorący dżem do słoików, do pełna, zakręcić i postawić na kilka minut do góry dnem. Z podanych proporcji wychodzi 4-5 słoików dżemu.

Sweet cherry jam with eldelberry flowers

Prepare:
1,5 kg sweet cherries without pips

0,5 kg jellying sugar 3:1
1 bunch of elderberry flowers

Mix cherries with sugar and put aside for a few hours. Then bring to boiling in a big pot and allow to boil for 3 minutes, stirring all the time (check the instructions on the sugar package). In the last minute add flowers. Put the hot jam into jars, twist and leave them upside down for few minutes. The quantity is enough to fill 4-5 jars.



Dżem truskawkowy z nutą pomarańczy


Przygotować:
1,3 kg truskawek
0,5 kg cukru żelującego 3:1
1 dużą pomarańczę

Truskawki umyć, oberwać ogonki, pokroić na kawałki. Pomarańczę wyszorować i wyparzyć, cienko obrać skórkę (mniej więcej z połowy) i pokroić w paseczki. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do truskawek razem z pokrojoną skórką, zasypać wszystko cukrem i odstawić na kilka godzin. W dużym garnku podgrzewać truskawki aż się zagotują i gotować 3 minuty mieszając ciągle (sprawdzić na opakowaniu cukru ile dokładnie trzeba gotować). Nakładać do wygotowanych słoików do pełna, zakręcić i postawić na kilka minut do góry dnem. Z podanych proporcji wychodzi 4-5 słoików dżemu.


Strawberry jam with some orange


Prepare:
1,3 kg of strawberries
0,5 kg of jellying sugar 3:1
1 big orange

Rinse strawberries and chop them. Mix with sugar, orange juice and zeist (chopped in tiny stripes). Put aside for few hours. Next, in a big pot, bring to boil and stirring all the time, boil for 3 minutes (check the instrucions from package of sugar). Put the hot jam into jars, twist and leave them upside down for few minutes. The quantity allows to fill 4-5 jars.



A udekorowane słoiki z dżemem moga być ozodobą kuchni i bardzo smacznym prezentem. Wystarczy papierowa serwetka i kawałek rafii czy sznurka do owinięcia wokół wieczka. Przy robieniu etykietek korzystam z różnych dziurkaczy ozdobnych- brzegowych, narożnych albo w kształcie owalnego herbatniczka


Embellished jars with jam can be lovely kitchen decorations and make a really yummy gifts. I use paper napkins and some twine or raffia to cover the lid. To make labels I use paper punches - border or corner ones or in shape of the scalloped oval.




16 komentarzy:

kasiorkaa pisze...

Bardzo piękne! Podoba mi się to, że nawet z takiej przyziemnej czynności jak robienie przetworów, potrafisz zrobić sztukę!

Anonimowy pisze...

Zgadzam sie z kasiorka! A ja przez tyle lat myslalam, ze to strasznie skomplikowane robienie tych dzemow! Moze sprobuje zrobic jakis - ten truskawkowy z nutka pomaranczy ... mniam!!

Marysia pisze...

Aga, az slinka mi cieknie! NIestety moj Montignac na te cuda nie zezwala ;) Sliczna aranzacja zdjec!

Agnieszka Posłuszny pisze...

Dziękuję! :-)

Ula - niech żyją cukry żelujące!, dzięki nim zaprawianie nie jest skomplikowane a efekt przepyszny (uwielbiam dużo kawałków owoców w dżemach), spróbuj koniecznie :-)

Unknown pisze...

These are gorgeous photographs, and thank you for the recipes. It is time for strawberries, so these recipes will come in handy. Karen

Anonimowy pisze...

Pięknie zapakowane :) Ja tez robię dżemiki za pomocą cukru żelującego, sa pycha i robi się błyskawicznie ;)

betsypetsy

... pisze...

mniaam^^

albumyslubne pisze...

Przepiekne te słoje!
Marysiu, może da się cukier zastąpić fruktozą?

Agnieszka Posłuszny pisze...

Karen - thank you! :-)

Dziewczyny, dziękuję! :-)

Anonimowy pisze...

Żelfix - bleeeeee ohyda!!!Wolę zrobić konfitury bez ohydnego żelfixu i tym podobnych rzeczy. Wystarczy troszkę wiecej włożyć pracy i mamy super pyszna konfiturę bez tych chemicznych ulepszaczy :)

Agnieszka Posłuszny pisze...

Anonimie - ja tam przy garach sterczeć nie lubię, szczególnie latem! :-)
I lubię jak w dżemie są duże kawały owoców!

A "bleeeeee ohyda!!!" można sobie darować - w ramach powiększania zasobów życzliwości międzyludzkiej na świecie :D

cwasia pisze...

Jak tylko zobaczyłam te kuszące przepisy wiedziałam, że muszę wypróbować! Wypróbowałam truskawkowy i jestem wniebowzięta - takie dżemiki lubię! Od razu zrobiłam podwójną porcję, wyszło mi 9 słoiczków różnej wielkości, z czego 2 już nie ma, więc koniecznie muszę akcję powtórzyć. :)

Anonimowy pisze...

Pyszne! A jak robisz takie super naklejki?

Kamila pisze...

przecudne te komozycje i zdjęcia, prze-cu-dne!

Agnieszka Posłuszny pisze...

Cwasiu, no to smacznego! :-)

Dzięki wielkie :-)
A jak robię etykietki jest opisane w ostatnim akapicie - mam nadzieję, że o to chodziło?

Anonimowy pisze...

Rzeczywiście, dziurkacze! No cóż, tak to jest jak się nie umie czytać ze zrozumieniem... Ściągam pomysł! Stokrotne dzięki :)
Basia